Tuesday, September 23, 2014

RESEPI MEE KUAH KETAM

Bahan-bahan :

Mee Kuning
2 Potong Ketam
Perencah Serbaguna Mee Udang AFIZ'S
Air Rebusan Udang atau Air Biasa
Bawang Putih (untuk menumis)
Sawi
Putik Jagung
Fish Ball
Baby Kailan

Untuk Hiasan :
Daun Sup
Daun Bawang
Cili Potong
Hirisan Telur Rebus

Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan Perencah Serbaguna Mee Udang AFIZ'S dan potongan ketam. Masak hingga ketam benar-benar masak. 
3. Kemudian masukkan 4 senduk air rebusan udang atau air biasa dan biarkan hingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan mee kuning, sawi, putik jagung, fish ball dan baby kailan. Biarkan mereneh seketika.
5. Sedia untuk dihidangkan. Hiaskan dengan daun sup, daun bawang, cili potong dan hirisan telur rebus.



No comments:

Post a Comment